wg Ewy Wachowicz
jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia :)
herbatniki, 1 wielka paczka lub 5 podwójnych
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
0.7 litra mleka
masa krówkowa/kajmakowa w puszcze
1.5 kostki masła
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
1 opakowanie płatków migdałowych
duża paczka krakersów
ok. 300 ml kremówki
mleko w proszku, 2 łyżeczki
jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia :)
herbatniki, 1 wielka paczka lub 5 podwójnych
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
0.7 litra mleka
masa krówkowa/kajmakowa w puszcze
1.5 kostki masła
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
1 opakowanie płatków migdałowych
duża paczka krakersów
ok. 300 ml kremówki
mleko w proszku, 2 łyżeczki
- na blaszce/prostokątnym naczyniu rozłóż herbatniki, tak by zajęły cały spód
- zagotuj 2 budynie w 0.7 l mleka, gdy będą ostudzone rozetrzyj je z 1.5 kostki masła, aby powstał gładki krem
- na herbatniki nałóż masę budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników
- następnie nałóż masę krówkową (aby dobrze się rozsmarowywała możesz ją podgrzewać na wolnym ogniu w garnku z wodą)
- na warstwę krówkową ułóż krakersy i posmaruj je dżemem porzeczkowym
- czas na bitą śmietanę. kremówkę ubij z 2 łyżeczkami mleka w proszku
- na koniec posyp ciasto ostudzonymi uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów
- włóż ciasto do lodówki, aby się dobrze schłodziło (najlepiej pozostaw ciasto na całą noc w lodówce) i 'przegryzło'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz