poniedziałek, 7 maja 2012

SZPARAGI.. PO RAZ DRUGI..

białe szparagi w białym sosie
ok. 1 - 1.5 kg białych szparagów (2-3 pęczki)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
szklanka śmietany (użyłam kremówki)
2 łyżki soki z cytryny
sól
cukier
pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
masło
szczypiorek

JAK PRZYGOTOWAĆ?
  • obierz szparagi, obetnij twarde końce
  • następnie gotuj je w wodzie z solą i cukrem na małym ogniu przez 10-15 min.
  • sos: w rondelku/na patelni rozpuść 2 łyżki masła i lekko zrumień na nim mąkę, następnie rozprowadź mlekiem, mieszając. gotuj kilka minut na małym ogniu, dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny
  • w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem, ułóż szparagi, zalej sosem, na wierzchu połóż kawałki masła
  • zapiekaj przez ok 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C
  • przed podaniem posyp szczypiorkiem
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz