porcja na 4-5 os.
ok. 1 - 1.5 kg zielonych szparagów
Sos:
1 duża cytryna, przekrojona na pół
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy Dijon (użyłam musztardy chrzanowej z
Kamisa)
1 ząbek czosnku, starty na tarce (dałam 3)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
- pamiętaj, że zielonych szparagów się nie obiera :) oraz pamiętaj o obcięciu zdrewniałej końcówki
JAK PRZYGOTOWAĆ?
- sos: połówki cytryny dobrze przypiecz na patelni z rozgrzaną oliwą, następnie wyciśnij z nich sok do miseczki i dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
- szparagi: sparzone wrzątkiem grilluj ok. 7-10 min. lub ułóż na blaszce do pieczenia, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą, piecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 min., obracając od czasu do czasu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz