poniedziałek, 23 kwietnia 2012

MOJA PIERWSZA CEBULOWA


albo się ją pokocha albo się ją znienawidzi..


4-5 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone w pióra (użyłam czerwonej cebuli)
ok. 5 łyżek masła i łyżka oliwy
1 litr rosołu (lub wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego)
przyprawy: suszony/świeży tymianek, sól, pieprz, czubryca, lubczyk (magi), gałka muszkatołowa

na grzanki: chleb lub bagietka oraz żółty ser (akurat użyłam mozzarelli), mielona papryka

JAK PRYZGOTOWAĆ?
  • do rozpuszczonego masła z oliwa na patelni, dodaj cebulę (pokrojoną w pióra) i duś na małym ogniu przez ok. 20 min., aż zmięknie, co jakiś czas mieszaj
  • następnie dodaj wywar oraz przyprawy (wedle uznania)
  • gotuj 15-20 min.
  • gdy cebulowa będzie się gotować, przygotuj grzanki
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz