wyśmienicie smakują ze szklanką zimnego mleka..
ok. 15 ciasteczek
100 g cukru trzcinowego/zwykłego cukru
1 duże jajko
100 g zwykłej mąki
25 g płatków owsianych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
JAK PRYZGOTOWAĆ?
- wyjmij masło z lodówki 15 min przed rozpoczęciem gotowania, aby zmiękło
- jeśli używasz robota kuchennego, włóż miękkie masło wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj, aby uzyskać gładką masą
- przełóż ciasto na folię spożywczą i uformuj wałek o średnicy ok. 7 cm, następnie włóż ciasto do zamrażarki na ok. 30 min
- schłodzone ciasto pokrój na centymetrowe plastry, ułóż je na dwóch blachach do pieczenia, zostawiając odpowiednią ilość miejsca między plastrami, które urosną podczas pieczenia
- piecz 8-10 min w 190 st. C aż brzegi ciastek nabiorą złotobrązowego odcienia, gdy nieco przestygną, przełóż na kratkę, aby całkowicie wystygły i stały się chrupiące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz