piątek, 30 marca 2012

PAKIETOWY ŁOSOŚ

pomysł na.. pyszny obiad :) 
na 3-4 osoby
filet z łososia 
2 cytryny, pokrojone w plastry
fenkuł (koper włoski), pokrojony w plastry/kostkę
2 marchewki, pokrojone w talarki 
1 duża czerwona cebula, pokrojona w talarki 
3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę
oliwa z oliwek
1 gałązka świeżego majeranku
1 gałązka świeżego rozmarynu
przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy, czubryca
papier pergaminowy (papier do pieczenia)

UWAGA!
  • podane ilości cytryny, fenkułu, marchewki, cebuli oraz czosnku są jedynie orientacyjne 
  • przyprawy możesz dobrać wg własnego uznania, osobiście najczęściej używam mojego ulubionego pieprzu ziołowego i czubrycy (oprócz soli i czarnego pieprzu), bez których nie potrafię się obejść :)
  • zamiast oliwy z oliwek stosuję też olej z pestek winogron albo olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • jeżeli masz mrożony filet z łososia, pamiętaj, aby wcześniej go rozmrozić


JAK PRZYGOTOWAĆ?
  • dopraw łososia solą i pieprzem
  • na blaszce do pieczenia, na sporym kawału papieru pergaminowego ułóż piętrami kolejno: plastry cytryny, plastry fenkułu, talarki marchewki, talarki cebuli. tak ułożone warzywa dopraw przyprawami. na nie połóż łososia, dopraw go na koniec pieprzem ziołowym i czubrycą. na łososia połóż plastry cytryny i po gałązce majeranku i rozmarynu
  • całość posyp czosnkiem i skrop oliwa
  • wszystko dokładnie owiń papierem 
  • tak zawiniętego łososia w pakiet piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 35 min
przed upieczeniem

po wyjęciu z piekarnika


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. powiem skromne :), że przy najbliższej wizycie zamawiam takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń